Tandfyllningar

Vi talar:

Kontakta oss

Ring oss när som helst

+46 8 411 87 92

Mejla oss

info@tandestetik.se

Boka tid

Boka ett besök på Tandestetik, fyll bara i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Allmän tandvård

Tandfyllningar

Om vi upptäcker att du har en hålighet i en eller flera tänder eller en trasig fyllning, måste vi behandla och reparera de drabbade tänderna åt dig. Det vanligaste fyllningsmaterialet som används är en typ av    plastmaterial som kallas komposit.  Ibland kan guld eller porslin användas som fyllning, men det här är en mycket sällsynt händelse.

På Tandestetik  Stockholm brukar vi använda tandfyllningar för att fylla en tandhåla. Tandfyllningar kan dock också användas för att behandla eller reparera skador som kan  uppstå på dina tänder om de lider av skador på grund av  tandslipning (bruxism) eller alternativt ersätta en del av en trasig tand.

Tandestetik Stockholms  tandfyllningsprocedurer  består  oftast av följande  faser:

 • Vi administrerar noggrant ett lokalbedövning för att bedöva det behandlade  området  och se till att förfarandet är smärtfritt.
 • Vi tar bort karies från den drabbade tanden eller tänderna och förbereder därmed det skadade området för fyllningsprocessen.
 • Vi återställer tanden eller tänderna med hjälp av en komposit- eller amalgamfyllning, vilket skyddar dig från mer komplicerade och smärtsamma förhållanden som i slutändan skulle resultera i rotkanal-behandling eller förlust av en tand.
 • Vi avslutar proceduren genom att utföra en bit-kontroll för att säkerställa att dina tänder är bekvämt anpassade.

För Tandestetik Stockholm är att fylla igen karies i allmänhet en enkel process som vanligtvis inte medför några komplikationer. Följaktligen görs det på  plats när du besöker oss på  kliniken. 

Vad kan man förvänta sig vid tandfyllning på Tandestetik Stockholm?

Baserat på vår erfarenhet av tusentals patienter tar en tandfyllning vanligtvis ungefär en timme. Detta ger oss tillräckligt med tid att ta de obligatoriska röntgenbilder som krävs enligt lag i Sverige, samt ge dig en detaljerad förklaring av det förfarande du kommer att genomgå hos oss. När  vi har förklarat proceduren ordentligt fortsätter vi sedan med  det  tandarbete du behöver.

Innan vi gör tandfyllningen, kommer vi noggrant bedöva dina tänder, tandkött och omgivande hud för att undvika smärta eller obehag. Även om en viss liten smärta kan uppstå under förfarandet, håller vi det till ett minimum. Om  du behöver ytterligare bedövningsmedel kommer vi att administrera  den extra dosen för att säkerställa din komfort. När bedövningsmedel träder i kraft tar vi bort karies som finns i tanden innan vi förbereder det för de sista faserna av förfarandet som är att ersätta det med en fyllning. Denna process  kräver vanligtvis bara  några minuter.

Efter behandlingen kommer din mun sannolikt att känna sig domnad i upp till några  timmar. Det finns inga betydande risker med denna process, men håll Tandestetik Stockholms kontaktinformation till hands för eventuella frågor du kan ha eller, mycket sällan,  eventuella  komplikationer. 

Typer av tandfyllningar till vårt förfogande för att bäst behandla dig

Det finns flera alternativ tillgängliga på Tandestetik Stockholm för att behandla din karies. Var och en av  alternativen som vår klinik  erbjuder presenterar  distinkta  fördelar och nackdelar. Vanliga typer av tandfyllningar inkluderar guld, silver, amalgam, tand-färgat kompositmaterial, porslin och en speciell typ av glas. Valet av föredraget tandfyllningsalternativ kan bero på kostnad, vad som potentiellt täcks av din försäkring, liksom dina estetiska preferenser.

De fyllnadsmaterial vi använder för karies varierar också i styrka och färg. De två vanligaste typerna vi använder är  amalgam och komposit.

 • Amalgamfyllningar: Amalgam har använts av tandläkare i över hundra år och är det överlägset   vanligaste  fyllnadsmaterialet  som har dragit nytta av den mest djupgående forskningen. De är robusta och som ett resultat är de idealiska för att laga karies med för dina baktänder då dina molarer som utsätts för ökad stress  när  du tuggar din mat. Eftersom de kombinerar flera metalliska element är en av nackdelarna med denna typ av fyllning det faktum att det kan märkas när du skrattar eller ler.  Denna typ av fyllning är bland de billigaste av alla fyllningsmaterial som finns tillgängliga.
 • Kompositfyllningar: Denna typ av fyllning kallas även komposit eller fyllt harts. Dessa fyllnadsmaterial kombinerar ett glas- eller kvartsfyllmedel. Deras stora fördel är att de kan matcha färgen på tanden som lider av karies. Kompositfyllningar är hållbara och är idealiska för små eller medelstora tandrestaurationer och speciellt lämpade för de områden i munnen som är föremål för måttlig tuggning.
 • Metaller: Guld- eller silver amalgamer är vanliga metaller som används för en tandfyllning. Men guldfyllningar till exempel kostar vanligtvis cirka  tio  gånger mer än dess   Ändå föredrar vissa patienter utseendet på guld framför silver om de vill njuta av metallens hållbarhet i motsats till att förlita sig på ett mindre hållbart kompositmaterial. Nackdelen med guld- eller silverfyllningar är att utseendet på metallfyllningar kan kännas obekvämt när det gäller estetik. Den tydliga fördelen med en metallfyllning är hållbarhet. De kan pågå så länge som 10-15 år innan någon potentiell behov för ersättning.
 • Keramik: En keramisk tandfyllning, i  allmänhet gjord av porslin, är färgad för  att  sömlöst matcha din tand och kommer sannolikt inte  att visa några tandfläckar över tiden. Denna lösnings fördelar kommer inte att vara tillgängliga  med  en komposittandfyllning. Dess nackdel är prislappen. Det  är mycket dyrare  och kan komma nära priset  på vad en guldfyllning kostar.
 • Glasjonomer: En blandning av akryl och glas används för att skapa en tandfyllning som frigör fluor för att skydda tänderna. Nackdelen är att en glasjonomertandfyllning har visat sig vara mindre hållbar än andra typer av fyllningar och lider av en kort livslängd som  kan vara så låg som fem år. 

Ta hand om dina tandfyllningar

I vår erfarenhet av tusentals patienter har vi sett att vissa patienter ibland upplever en grad av känslighet eller smärta efter en tandfyllningsprocedur. Men denna typ av obehag avtar ganska snabbt. Tandestetik Stockholms råd är att hålla upp din rigorösa munvårdsrutin samt använda tandprodukter av hög kvalitet som är utformade speciellt för att skydda känsliga tänder samt ge skydd mot eventuella framtida karies. Kontakta  Tandestetik  Stockholm för bästa praxis munhygienrutiner du bör följa för att säkerställa långvarig munhälsa. 

När är det nödvändigt att ersätta en tandfyllning?

Enligt vår erfarenhet varar tandfyllningar i allmänhet många  år innan  de  kräver en ersättning eller ett korrigerande förfarande. Anledningen till att tandfyllningkräver ersättning är ganska enkel:  de slits ut  efter  år av tuggning av mat varje dag, 365 dagar om året.

Om du är den typen som slipar eller gnisslar tänderna regelbundet kan du behöva byta ut dina fyllningar ännu tidigare. Om du upplever sprickor eller slitna områden i tandfyllningen bör du kontakta Tandestetik Stockholm för att byta ut eller reparera den skadade fyllningen så snart du kan.

Som vi har observerat många gånger med våra patienter, när du fortsätter att tugga på en skadad fyllning, finns det en kraftigt ökad risk att din tand kan spricka och därför kräver mer reparationsarbete. Detta kommer sannolikt att leda till ett  dyrare  förfarande och  kommer  i allmänhet att vara  mer komplicerat än en  vanlig  tandfyllning.

Om ytterligare karies utvecklas runt en fyllning, oavsett eventuella skador, kan Tandestetik Stockholm råda att reparera  en  tand som  visar tecken på karies med en krona istället för att förvärra problemet med ännu en tandfyllning. 

Andra potentiella problem med tandfyllning

Du kan förbättra din munhälsa och allmänna välbefinnande genom att öka din medvetenhet om några   av de potentiella problem som är förknippade med tandfyllningar och genom att kontakta Tandestetik Stockholm för att få dina tandfyllning justerad eller reparerad vid behov.  

Möjliga komplikationer från tandfyllningar:

 • Infektion: Det finns alltid en möjlighet att en tandfyllning kommer att lossna från tanden den är fäst vid. Detta kommer att resultera i ett litet utrymme, vilket i sin tur skapar en grogrund för bakterier som alltid kommer att leda till ytterligare karies. Om detta händer, kontakta Tandestetik  Stockholm  
 • Skada: En tandfyllning kan gå sönder, spricka eller falla ut. Detta kan inträffa när du biter på något hårt eller får en träff i munnen av någon anledning. Om sådana skador uppstår, kontakta din tandläkare så snart du märker skador för att undvika irritation och / eller infektion i den oskyddade tanden. 
Kontakta oss idag på Tandestetik Stockholm för att boka din tid hos en av våra experttandläkare. Vi finns här för dig och vårt uppdrag är att hjälpa våra patienter att njuta av bästa möjliga tand- och allmänna hälsa, samt ge dig det leende som kommer att öka ditt självförtroende och välbefinnande.

Appointment

Book Your Appointment

Please contact us to arrange a consultation with one of our dentists.

Our friendly team will assist you in booking a suitable consultation time.