Rotkanal terapi

Vi talar:

Kontakta oss

Ring oss när som helst

+46 8 411 87 92

Mejla oss

info@tandestetik.se

Boka tid

Boka ett besök på Tandestetik, fyll bara i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Allmän tandvård

Rotkanal terapi

När en hålighet  i din tand  har blivit djup,  leder det  ofta  till  skador  i tandens  kärna. Detta kan  resultera i bildandet av bakterier som i  sin tur leder till en bakteriell infektion i tandens rotkanal.

Det är denna infektion som kommer att orsaka att du lider av tandvärk, vilket kan vara överdrivet smärtsamt. Eftersom kroppens eget försvar inte kan komma åt bakterier, måste tanden rengöras och roten fyllas. Efter  en framgångsrik rotkanalbehandling med  en  rotfyllning kommer tanden  att fungera som en normal tand  igen. Det  kan finnas andra skäl till varför en tand måste vara rotfylld, till exempel vid tung tandpressning.

En rotkanalbehandling innebär att ta bort den infekterade tandmassan i din tand, rengöra tanden och placera en fyllning för att förhindra ytterligare infektion. Medan tänder kan verka  starka  och robusta för oss, har  de ändå  lager  som  kan försvagas  med tiden. I avsaknad av  korrekt  vård kan  din tand drabbas av en mängd  skador som  räcker för att exponera sitt    inre lager, känt som tandmassan. Infekterad tandmassa   kan orsaka olika nivåer av smärta när man äter, talar eller när som helst på dagen eller natten.

När vi  tar bort den infekterade  tandmassan  förhindrar vi smittspridning till andra tänder och lindrar  i processen patientens  smärta,  vilket  kan vara olidligt. Detta förfarande  har  också  målet  att  skydda tanden  från  ytterligare  infektion. En rotkanalprocedur är ofta den  robusta  och  långvariga  lösningen som behövs för  att  framgångsrikt  behandla din  infekterade  tand. 

Varför behöver människor en rotkanalbehandling?

När en tand blir infekterad kommer den infektionen sannolikt att spridas till tandens centrum, kallad tandmassan, som innehåller nerver, bindväv och blodkärl. Alla tandens  känsliga områden ligger  här. Följaktligen, när området är  infekterat, kommer det sannolikt att   vara mycket smärtsamt, och för att lindra denna smärta som kan vara mycket allvarlig , kommer du att behöva en omedelbar behandling. 

Hur fungerar behandlingen?

En rotkanal endodontisk procedur fungerar genom att skapa ett litet hål i tanden, så att vi  kan ta bort  alla infekterade områden. Vi tar sedan bort tandmassan,  och mycket ofta  avlägsnas tandens  rötter också. När de är helt mogna kommer avlägsnandet av rötterna inte direkt att skada tanden. Det  är denna del av förfarandet som sannolikt kommer att förhindra ytterligare smittspridning. När  tanden  avlägsnas rengörs tandens centrum noggrant för att säkerställa att all infektion avlägsnas. Vanligtvis inkluderar behandlingen att ta antibiotika som en  försiktighetsåtgärd för att definitivt utrota infektionen.

För att slutföra rotkanalproceduren förseglas hålet och området där tandmassan en gång var förseglad med ett gummiliknande ämne som hjälper till att stabilisera tanden. En  fyllning eller krona kan användas för  att ytterligare stärka och skydda den skadade tanden  om vi anser att detta är nödvändigt. Tandestetik  Stockholm kan  skapa  fyllningar och kronor med en  tandfärg som matchar din egen.

 

Sammanfattning av rotfyllningsterapiproceduren

  • Förfallet avlägsnas och en öppning görs genom tandens krona in i massakammaren.
  • Massavävnaden som finns i tandroten avlägsnas  och rotkanalerna rengörs noggrant, formas    och desinficeras.
  • Rotkanalerna och massakammaren är fyllda. Om det inte finns tillräckligt med tand för att hålla restaureringen kan en metallstav eller stolpe placeras i rotkanalen för att hjälpa till att behålla kärnans fyllnadsmaterial, vilket stöder restoration.
  • Tandens krona återställs sedan. Om ben går förlorat på grund av infektion vid rotspetsen, kommer detta vanligtvis att  läka under  en period av  flera månader  när  rotkanalen rengörs och förseglas.   
Kontakta oss idag på Tandestetik Stockholm för att boka din tid hos en av våra experttandläkare. Vi finns här för dig och vårt uppdrag är att hjälpa våra patienter att njuta av bästa möjliga tand- och allmänna hälsa, samt ge dig det leende som kommer att öka ditt självförtroende och välbefinnande.

Appointment

Book Your Appointment

Please contact us to arrange a consultation with one of our dentists.

Our friendly team will assist you in booking a suitable consultation time.