Extraktioner - tandborttagning
Vi talar:

Kontakta oss
Ring oss när som helst
+46 8 411 87 92
Mejla oss
info@tandestetik.se
Boka tid
Boka ett besök på Tandestetik, fyll bara i formuläret nedan så kontaktar vi dig så snart som möjligt.

Allmän tandvård
Extraktioner - tandborttagning
På Tandestetik Stockholm utför vi tanduttag av olika anledningar. Patienten kan lida av en smärtsam visdomstand eller till och med en tand som har skadats så svårt av förfall att endast en extraktion kommer att lösa problemet. I vissa fall kommer vi att ta bort en tand för att göra plats för tandproteser eller tandställning.
Vi kommer att bedöva tanden först för att göra patienten bekvämare. Medan ett tanduttag sannolikt kommer att vara obehaglig, kan det vara nyckeln, och den enda lösningen för att lindra tandsmärta och förhindra framtida problem längre fram. Detta är ofta fallet när en tand blir så skadad eller infekterad att den inte kan räddas. Det händer också att friska tänder kan behöva tas bort, till exempel visdomständer som inte passar in i din nuvarande uppsättning naturliga tänder.
Tandestetik Stockholm är medveten om den smärta och obehag en tanduttag kan orsaka och därför vidtar vialla försiktighetsåtgärder för att säkerställa att våra patienterinte lider av smärta eller obehag under proceduren. Detta är ännu ett fall där vårt engagemang för patientsäkerhet och vår vänliga och omtänksamma strategi har hjälpt oss att bygga upp ett gott rykte inom vår sektor.
Extraktions- och tandborttagningsprocedur
- Vi börjar proceduren genom att undersöka tanden och ta en röntgen för att se hur tanden är fastsatt.
- Detta följs av en lokal anestesi för att säkerställa minsta obehag eller smärta.
- När tanden och tandköttet är ordentligt sövda vi försiktigt och skickligt vicka på tanden, vilket gör att vi kan lyfta ut den.
- Såret kontrolleras sedan, och du måste bita på en kompress för att stoppa blödningen.
Vad är tanduttag?
Tandfickor, tandköttssjukdom och tandinfektioner är bara några av anledningarna till att vi kan ta bort en eller flera tänder. Dessa skäl inkluderar:
- tandfickor
- tandköttssjukdom
- tandinfektioner
- trauma eller skada på tanden eller det omgivande benet
- visdom tänder komplikationer
- förberedelse för tandprotes
- förberedelse för tandställning, om tänderna är mycket trånga
- mjölktänder som inte ramlat ur
Typer av extraktioner
Tandestetik Stockholm kommer att utvärdera vilken typ av tanduttag som är beroende av tandens form, storlek, position och plats i munnen. Vi kan klassificera extraktioner antingen som enkla eller kirurgiska. En enkel extraktion innebär en tand som är synlig ovanför tandköttet och som vi säkert kan ta bort i ett stycke. En kirurgisk extraktion är något mer komplicerad och kommer att innebära avlägsnande av tandköttsvävnad, ben eller båda. I vissa fall kan vi stå inför en situation där vi behöver ta bort tanden i flera bitar.
Visdomständer är de sista som bryter ut och vanligtvis de första som kräver extraktion eftersom de smärtsamt påverkar många människor. Detta innebär ofta att de ännu inte helt har kommit ut ur ditt tandkött. I det här fallet är en visdomstanduttag ett vanligt förfarande vid oral kirurgi.
Under din konsultation med oss före extraktionen ber vi om en detaljerad medicinsk historia samt frågar om eventuella mediciner du kan ta. Vissa patienter måste sluta eller börja ta vissa mediciner under dagarna före extraktionsoperationen, vilket också kan inkludera att ta vissa mediciner på dagen för operationen.
Stoppa blodförtunnande ämnen
Om du behöver blodförtunnande läkemedel för att förhindra bildandet av blodproppar i kärlen kan du drabbas av mer blödning under din operation. Vi kan vanligtvis kontrollera blödningen genom att:
- med hjälp av aktuella koaguleringsläkemedel på tandköttet.
- förpacka tanduttaget med skum eller olöslig gasväv.
- sy ihop extraktionsstället.
Att använda gasväv och applicera tryck efter proceduren kan också hjälpa till att stoppa blödning. Det är mycket viktigt att meddela oss om du tar blodförtunnande .
Antibiotika
Det är inte ovanligt att vi förskriver antibiotika före tanduttag, särskilt när vi behöver behandla tandinfektioner med utbredda symtom, vilket kan inkludera feber eller sjukdomskänsla, och / eller ytterligare lokal oral svullnad. I allmänhet kräver tandvärk utan svullnad inte antibiotika. En patient kan behöva antibiotika om de har hög risk för infektiös endokardit, en infektion i hjärtklaffarna eller hjärtkammarens inre foder.
Anestesi under operation
Vi administrerar alltid en lokal bedövningsmedel nära extraktionsstället. Detta har effekten att noggrant bedöva området så att patienten inte känner någon smärta. Domningar fortsätter i allmänhet i några timmar efter operationen men efter ett par timmar kommer vanligtvis det att minska avsevärt. Patienten kan begära ytterligare bedövningsmedel eller lugnande läkemedel för att minimera smärta eller ångest under proceduren. Vi samtycker alltid till sådana förfrågningar eftersom din komfort är främst i våra sinnen när vi behandlar dig och särskilt för ett obehagligt förfarande som tanduttag.
Procedur
- Före extraktionen tar vi en röntgen av tanden som ska extraheras. Denna avbildning hjälper oss att utvärdera krökningen och vinkeln på tandens rot.
- När den lokala bedövningen har trädde i kraft och bedövat området fortsätter vi med extraktionen.
- Om tanden är dold under tandköttsvävnad eller ben kan vi behöva skära bort tandköttet eller ta bort det hindrande benområdet.
- Du bör inte känna smärta, men du kan förvänta dig att känna tryck mot tanden.
- Om du känner någon smärta under proceduren ska du omedelbart meddela tandläkaren så att ytterligare bedövningsmedel kan
- Efter extraktionen kan stygn eller ytterligare procedurer för att kontrollera blödningen vara nödvändiga. Tandläkaren eller kirurgen kommer att placera ett tjockt lager gasväv över extraktionsstället och få patienten att bita på det för att absorbera blodet och starta koaguleringsprocessen.
Byte av tandgaser
Efter en extraktion kommer vi att lägga ett tjockt lager gasväv över platsen. Bita ner på gasväven med fast, konsekvent tryck hjälper till att kontrollera blödningen. Gasväven måste finnas kvar i minst 20-30minuter. Du måste byta ut gasväven vid behov. Det är inte ovanligt att blödningen fortsätter i upp till en eller två dagar efter operationen.
Kontrollera smärta
Domningar från den lokala bedövningen bör bara vara i några timmar efter en extraktion av din tand. Kontakta Tandestetik Stockholm om domningarna kvarstår. I vissa fall kan vi ordinera medicinering för att lindra smärta och inflammation efter proceduren.
Undvik att störa tanduttagningsområdet
De första 24 timmarna efter en extraktion är extremt viktiga för att proceduren ska lyckas. Att störa eller irritera området kan hindra den effektiva bildningen av blodproppar och därmed sakta ner läkningsprocessen. Du bör därför undvika:
- suga på området där din tand extraherades
- röra området med tungan
- använda ett sugrör
- Spotta
- äta fasta eller krispiga livsmedel
- skölja munnen kraftigt
- dricka alkoholhaltiga drycker
- använda munvatten som innehåller alkohol
- Rökning
Möjliga komplikationer
En av de komplikationer som kan uppstå efter en tandutdragning är Alveolit. Det här är ingen infektion. Det består av att ben i extraktionsområdet blir exponerat, antingen för att blodet inte koagulerar eller för att koageln lossades. Alveolit kan vara mycket obehagligt, orsakar intensiv, utstrålande smärta som vanligtvis börjar några dagar efter proceduren. Det kan också orsaka dålig andedräkt. Om du lider av svår smärta som började 2 till 3 dagar efter operationen, ring oss omedelbart.
Behandlingen kräver en grundlig sköljning av området och placering av medicinsk pasta ovanpå det exponerade benet för att skydda det. Du kan vanligtvis förhindra Alveolit genom att följa våra eftervårdsanvisningar. Det rekommenderas också starkt att inte röka efter en tandutdragnings operation. Infektion kan vara en annan komplikation, och det kan uppstå när bakterier infekterar tandköttet i och runt uttaget inom en till två dagar efter operationen.